Pizza snijden voor gevorderden

Naomi Vreeburg

11-01-2016 09:00:58

Je vrienden imponeren met pizza-snijkunst? Twee wiskundigen helpen je een handje.

Wanneer we een pizza bestellen met vrienden of familie proberen we hem zo eerlijk mogelijk te verdelen. Meestal snijden we rechte lijnen die elkaar kruisen in het midden van de pizza. Maar dit heeft zo zijn beperkingen: sommige mensen willen liever niet zoveel korst, terwijl anderen er juist dol op zijn. Twee wiskundigen hebben nu meerdere manieren bedacht om een pizza te snijden die dit probleem oplossen en waarmee je de show steelt.

Het onderzoek bouwt verder op een eerder onderzoek. De wiskundigen toonden hierin aan dat het mogelijk was een pizza te snijden in zes kromme, gelijke stukken die elk wederom konden worden opgedeeld. Zo bleven er 12 identieke stukken over (zie de afbeelding hieronder); zes zonder korst en zes met korst.

Eerder onderzoek pizza

Maar net als bij het snijden van rechte lijnen, heeft ieder stuk nog steeds drie zijden. Dit moet creatiever kunnen, moeten wiskundigen Joel Haddley en Stephen Worsley (University of Liverpool) hebben gedacht. Zij laten zien dat ze de pizza in gelijke gekromde stukken met 5 of 7 zijden kunnen verdelen. Zie de afbeelding hieronder. Het zouden zelfs nog meer zijden kunnen zijn, als het maar een oneven getal is.

pizza2

En wat is het nut hiervan? De wiskundigen zien niet zo snel toepassingen van hun wiskundige werk in het dagelijks leven, anders dan het imponeren van je vrienden. “Maar wiskundig is het interessant”, vertelt Haddley aan New Scientist. “En je kunt een paar leuke foto’s maken.” Zoals het exemplaar hieronder:

pizzafoto

Bronnen: ArXiv.org, New ScientistPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws