Pizzabakker maakt plaats voor robot

KIJK-redactie

30-06-2016 09:00:41

pizza's

Met overwegend door robots gemaakte pizza’s gaat een startup uit Silicon Valley de strijd aan met de grote pizzaketens.

Verser uit de oven krijg je een pizza waarschijnlijk niet bezorgd. Een startup uit Silicon Valley heeft plannen om pizza’s te leveren met vrachtwagens die voorzien zijn van op afstand bestuurbare ovens. Deze high-tech pizza’s zijn voor een groot deel gemaakt door robots.

Spuwende Marta 

Voor een groot deel, want het productieproces van de pizza begint bij een menselijke chef-kok, die het pizzadeeg klaarmaakt en het op de loopband zet. Daarna komt robot nummer één in actie: Marta. Deze spuwt tomatensaus op het deeg. Een paar menselijke begeleiders doen er vervolgens nog wat kaas en toppings overheen, waarna de tweede robot, Bruno, de ongebakken pizza in de oven legt.

pizza's

Nu worden de pizza’s nog afgeleverd in Fiats, maar het bedrijf heeft plannen om dat op korte termijn met speciale bestelwagens te doen. Deze wagens beschikken over 56 op afstand bestuurbare ovens. Op deze manier krijgt de klant een behoorlijk verse pizza aan de deur geleverd.

Dollartekens

Met de startup wil oprichter Alex Garden de strijd aan gaan met onder meer Domino’s en Pizza Hut. Hij heeft grote ambities. “We worden het Amazon van het voedsel”, zegt hij tegenover Bloomberg. De oprichter lijkt al wat dollartekens in zijn ogen hebben staan. “Stel je Domino’s voor, maar dan zonder arbeidskrachten. Dat zal ongelofelijk winstgevend zijn.”

Helaas voor Garden staan ook Domino’s en Pizza Hut niet stil als het om automatisering gaat. Zo werkt Pizza Hut aan een mechanische kassière en is Domino’s robots aan het testen die pizza’s bezorgen.

Bronnen: Bloomberg, Popular SciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws