Poetin doekt Roscosmos op

Naomi Vreeburg

29-12-2015 14:30:55

De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos wordt vanaf volgend jaar vervangen.

De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteren vastgelegd dat hij de stekker uit Roscosmos trekt – de enige ruimtevaartorganisatie die astronauten naar het ISS brengt. En dit gebeurt niet over een jaar of twee, maar al over drie dagen. Vanaf 1 januari 2016 zal Roscosmos worden vervangen door een Russisch staatsbedrijf .

De beslissing van Poetin komt niet geheel onverwachts. Eerder dit jaar kwam al in een Kremlin-onderzoek naar buiten dat Roscosmos in 2014 ruim 1,8 miljard dollar oneigenlijk had besteed. Ook zijn er in 2015 een aantal raketten van het bedrijf gesneuveld. Dit alles leidde ertoe dat de president al vanaf juli dit jaar serieus bezig was om de organisatie te vervangen.roscosmos

Poetin heeft aangegeven dat hij graag ziet dat de nieuwe organisatie meer gaat concurreren met commerciële ruimtevaartbedrijven als SpaceX.

Roscosmos heeft nog een aantal projecten met NASA lopen, waaronder het ruimtestation ISS. Hoe de opdoeking van de ruimtevaartorganisatie deze samenwerking zal gaan beïnvloeden, moet de tijd uitwijzen.

Bron: Tech InsiderPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws