Poll: is kernfusie de oplossing van ons energieprobleem?

kijkmagazine

13 March 2012 16:00

JET

Bijna twee derde van de KIJK.nl-bezoekers denkt dat kernfusie op zijn minst deels de oplossing zal vormen voor ons energieprobleem.

Kernfusie zou de ultieme energiebron zijn, zowel schoon als veilig als onuitputtelijk. Helaas zijn wetenschappers en technici er, na zestig jaar hard werken, nog niet in geslaagd een kernfusiecentrale te bouwen die daadwerkelijk energie aan het stroomnet levert. Gaat dat over een tijdje eindelijk wel lukken? En zijn dan onze energieproblemen opgelost?

Die vraag legden we, in de vorm van een poll, voor aan de bezoekers van deze site. Daarvan denkt de grootste groep, namelijk 37,1 procent, dat kernfusie een deel van de oplossing van ons energieprobleem is, maar dat andere energiebronnen noodzakelijk zullen blijven. 27,3 procent denkt zelfs dat we, als we eenmaal kernfusiecentrales hebben, andere energiebronnen overbodig zullen zijn.

18,2 procent meent daarentegen dat het deze eeuw niet meer zal lukken om van kernfusie een werkbare energiebron te maken. 15,2 procent vindt kernfusie niet de oplossing van ons energieprobleem omdat “kernfusie kernenergie is, en kernenergie gevaarlijk is”. (Overigens zal een kernfusiereactor nooit Tsjernobyl- of Fukushima-achtige toestanden opleveren, en is de hoeveelheid radioactief materiaal die bij kernfusie ontstaat erg beperkt.)

Meer weten over kernfusie? Zie ons uitgebreide dossier in KIJK 4/2012!

Beeld: JET/EFDA


Meer Nieuws