Recordpoging DNA sequencen geslaagd

KIJK-redactie

13-12-2013 16:00:01

Het bedrijf Genalice in Harderwijk is gisteren geslaagd in haar officieuze wereldrecordpoging DNA sequencen.

Het streven van Genalice was om in 24 uur tijd 42 menselijke genomen in kaart te brengen met de nieuwe software Genalice Map. Uiteindelijk had het bedrijf zelfs minder dan achttien uur nodig voor het behalen van dat doel. In de overige zes uur heeft het team ook nog even 42 tomatengenomen geanalyseerd. Genalice ziet dit record als het bereiken van een nieuw niveau binnen het DNA- sequencen.

De poging, die live was te volgen op internet, werd gedaan met twee standaardprocessors. Normaal gesproken kost het 120 dagen om met deze apparatuur 42 mensen te analyseren en er een DNA-profiel van te maken.

Tijdens het sequencen werd het DNA-profiel van een mens door middel van gedecodeerde stukjes DNA-data in kaart gebracht. De software zorgt ervoor dat deze data in de juiste volgorde wordt ingedeeld, waardoor een persoonlijk DNA-profiel is op te stellen. Dat is met name belangrijk voor patiënten met een complexe ziekte, omdat er dan persoonsgerichte medicatie en behandelingen kunnen worden toegepast.

Bron: Genalice

Beeld: Rodolfo ClixPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis