Bedrijf doet recordpoging DNA sequencen

KIJK-redactie

11-12-2013 11:30:50

Het bedrijf Genalice in Harderwijk gaat aanstaande donderdag een officieuze wereldrecordpoging DNA sequencen doen. In 24 uur tijd worden 42 menselijke genomen geanalyseerd en in kaart gebracht.

Normaal gesproken duurt het sequencen op de gebruikte hardware drie dagen per genoom, maar dankzij nieuwe software moet dat veel sneller kunnen. De recordpoging in Harderwijk zal 24 uur duren en is live te volgen.

Als deze recordpoging lukt, is dat een grote stap voorwaarts in de wereld van de complexe DNA-ziektes en de behandeling daarvan. Tijdens het sequencen wordt het DNA-profiel van een mens door middel van gedecodeerde stukjes DNA-data in kaart gebracht. De software zorgt ervoor dat deze data in de juiste volgorde wordt ingedeeld waardoor een persoonlijk DNA-profiel is op te stellen. Dat is voor patiënten met een complexe ziekte van grote toegevoegde waarde omdat er dan persoonsgerichte medicatie en behandelingen kunnen worden toegepast.

De nieuwe software die de 42 genomen in kaart gaat brengen, heet GENALICE MAP. Die zal vannacht om klokslag twaalf uur beginnen met zijn recordpoging.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: Genalice.com

Beeld: Rodolfo Clix, GenalicePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar