Robot AirBurr: vliegen, vallen en weer opstaan

KIJK-redactie

19-06-2012 09:00:42

AirBurr: artist impression

Een robot die tegen objecten aan kan vliegen zonder te crashen, biedt hoop voor het verkennen van rampgebieden.

Voor een robot is een botsing met een object in zijn omgeving vaak een doodvonnis. Of toch niet? Zwitserse onderzoekers van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) hebben een robot genaamd AirBurr ontwikkeld die tegen obstakels kan aanvliegen zonder daarbij beschadigd te raken. Mocht hij toch uit de lucht vallen, dan kan hij zich dankzij zijn pootjes van koolstofvezel zelf weer rechtop zetten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Een groot voordeel van AirBurr is dat hij niet heel slim hoeft te zijn, omdat hij geen systemen en sensors nodig heeft om objecten te ontwijken of juist te detecteren. Hij vliegt er namelijk tegenaan, herstelt zich en gaat gewoon weer verder. Deze eigenschap is erg handig in krappe, ondergrondse of rommelige ruimtes, zoals rampgebieden waar de mens moeilijk bij kan, of waar andere robots snel beschadigd raken.

Perfect is de robot nog niet: op platte oppervlaktes kan hij zichzelf elke keer weer rechtop zetten, maar bij hellingen groter dan 10 graden heeft hij al moeite en puin en afval bleken ook lastiger dan gedacht. Daarom zijn de Zwiterse ingenieurs alweer bezig met de volgende versie, AirBurr V9, die nog slimmer in ontwerp zal zijn dan zijn voorgangers.

Bronnen: IEEE Transactions in Robotics, RedOrbit

Beeld: Ecole Politechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) Intelligent Systems Laboratory (ISL)Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar