Robot haalt per uur tweehonderd iPhone’s uit elkaar

kijkmagazine

22-04-2018 10:59:23

Daisy

Het is vandaag de Dag van de Aarde, een goed moment om even stil te staan bij je consumentengedrag. Apple speelt daar slim op in met zijn nieuwste aanwinst: robot Daisy die flink wat iPhones per uur kan demonteren en de bruikbare onderdelen netjes sorteert. 

In februari schreven we over het hippe ‘refurbishing’: het oplappen van onder andere oude smartphones. Ook de grootheid Apple moest daar wel aan meedoen. Het Amerikaanse elektronicabedrijf ontwikkelde al eens een kleine robot die het eentonige klusje van het uit elkaar halen van telefoons kon overnemen, maar ze dachten: “dat kan sneller”.

En niet zo’n beetje ook. De nieuwste collega van het Appleteam is nu Daisy en ze haalt in een uur wel tweehonderd iPhone’s uit elkaar. In dit filmpje zie je hoe ze te werk gaat:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dag van de Aarde

Daisy’s takenpakket is niet heel uitgebreid: ze opent de iPhone’s, haalt de herbruikbare onderdelen eruit en sorteert ze vervolgens. Wel herkent de nieuwe robot negen verschillende iPhone modellen en voert ze de taken uit zonder belangrijke onderdelen te beschadigen.

Omdat het vandaag de Dag van Aarde is, heeft Apple een ludieke actie verzonnen: als je je oude apparaten – maakt niet uit welk merk – opstuurt en ze nog herbruikbaar zijn, krijg je een Apple Store Giftcard er voor terug. Komen ze niet in aanmerking voor hergebruik, wordt het gratis gerecycled.

Maar dat was nog niet alles: tot 30 april doneert Apple voor elk apparaat een bedrag aan de non-profitorganisatie Conservation International, die zich richt op natuurbehoud.

En stiekem hopen ze natuurlijk heel veel iPhone’s te ontvangen om Daisy lekker aan het werkt te zetten.

Bronnen: Apple, Engadget

Beeld: Apple

Lees ook:

KIJK 5/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?