Deze robot ‘zweet’ als hij het warm heeft

KIJK-redactie

19-10-2016 13:00:45

zweet

Voor mensen is het heel normaal dat je zweet wanneer je het warm hebt, maar van robots zijn we dat niet gewend. Toch doet deze humanoïde precies dat.

Kengoro is een robot met de bouw van een mens. Hij is 1.70 meter lang en weegt 56 kilo. De bot is uitgerust met 180 verschillende motors en de daarbij behorende materialen. Hierdoor zit de robot dusdanig vol dat er geen ruimte meer is voor een intern koelsysteem. Daarom besloten zijn makers om een nieuwe techniek te ontwikkelen. Kengoro kan ‘zweten’.

Doorlaatbaarheid

Door het frame te voorzien van gaten en tunneltjes kan het water doorlaten. Hierdoor heeft het de structuur van een spons. Om dat voor elkaar te krijgen, gebruikte het team uit Tokio aluminiumpoeder dat het met een laser tot een vaste substantie smolt. Zo hadden de onderzoekers een volledige controle over de doorlaatbaarheid van het materiaal.

Onder het frame zit een extra laag met de structuur van een honingraat, waarin gedemineraliseerd water ligt opgeslagen. Zodra de robot, of liever gezegd zijn motors, warm begint te worden, komt het water vrij en loopt het via de poriën naar buiten, waar het verdampt. Tijdens dit proces koelt het de bedrading, waardoor de robot weer door kan.

zweet

Het rechthoekige stuk is een doorlaatkanaal voor het zweet. Het ligt precies naast een motor zodat het de kabels kan afkoelen wanneer dit nodig is.

Om te voorkomen dat Kengoro overal gaat lekken, hebben de wetenschappers goed naar de menselijke huid gekeken. Zo is het aluminium aan de binnenkant van de robot een stuk minder doorlaatbaar dan aan de buitenkant. Hierdoor verliest de humanoïde niet onnodig veel water en kan hij zichzelf ruim twaalf uur koelen op een kopje vloeistof.

Effectief

Het Japanse team geeft aan dat de ‘zweettechniek’ beter werkt dan het rondpompen van water of het koelen via lucht. Toch erkennen zij dat het koelen via ventilatoren nog altijd de beste manier is. Maar wie weet komt daar ooit nog verandering in.

Bekijk hieronder hoe Kengoro zich opdrukt. Dankzij de nieuwe techniek kan hij dat ruim elf minuten aan een stuk volhouden zonder het ‘warm te krijgen’:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: IEEE, IFL SciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes