Robotjacht gaat subs opsporen

Naomi Vreeburg

13-02-2016 11:00:26

DARPA zal dit 40 meter lange, onbemande schip in het voorjaar te water laten om onderzeeboten op te sporen.

Vijandelijke onderzeeboten zijn lastig te vinden en dus gevaarlijk. Daarom gaf DARPA in 2012 een smak geld aan het Amerikaanse bedrijf SAIC om een onbemand schip te bouwen dat zelfstandig de subs kan opsporen. ACTUV, zoals het vaartuig heet, wordt op 7 april gedoopt, zo liet DARPA-directeur Arati Prabhakar deze week weten.

ACTUV, voluit Anti-Submarine Warfare Continuous Trial Unmanned Vessel, wordt in Portland te water gelaten en mag de komende 18 maanden laten zien wat hij waard is. Het robotschip is niet zo zeer bedoeld om grote nucleair-aangedreven onderzeeboten op te sporen, maar juist de kleinere diesel-elektrische. Van deze relatief stille subs varen er wereldwijd zo’n vierhonderd rond, waaronder vier Nederlandse uit de Walrusklasse.

13-0105-SubStalker

Het onbemande schip is maar liefst 40 meter lang en weegt 140 ton. ACTUV kan desnoods tachtig dagen zonder bij te tanken doorvaren en kan daarbij een afstand van maar liefst 6200 kilometer afleggen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: Popular Science, DARPA

Beeld: DARPAPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes