Robotzwerm brengt je mobiel

Naomi Vreeburg

24-10-2016 13:00:36

robotzwerm

Wil je een robotzwerm maken die voorwerpen naar je toe brengt? Hier zijn de ingrediënten. 

Beweging is belangrijk, maar we hebben allemaal weleens zo’n dag waarbij we het liefst de hele dag op de bank blijven liggen. Deze robotjes, die vorige week zijn gepresenteerd op The Association for Computing Machinery’s UIST conference, maken zo’n luierdagje nog wat minder inspannend. Ze kunnen de afstandsbediening, je mobiel en meer dingen naar je toe loodsen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Franse en Amerikaanse onderzoekers hebben deze kleine Zooids – zoals de microrobots worden genoemd – gemaakt. De robotjes zijn uitgerust met een paar wielen, een batterij, een aanraaksensor, een gyroscoop en een optische sensor.

Robotzwerm

De Zooids werken samen als een robotzwerm, maar ze doen geen dingen uit zichzelf. Je moet ze via een computer een seintje geven om een bepaalde taak uit te voeren. In termen van kunstmatige intelligentie, zijn de botjes dus best dom. Maar handig kunnen ze wel zijn. Stel je voor dat de zwerm ooit afval en kleding achter je kont opruimt.

De onderzoekers willen hun Zooids niet voor zichzelf houden, maar hopen dat ook de ‘gewone burger’ ermee aan de slag gaat. Daarom hebben ze alle ingrediënten die je nodig hebt om de botjes zelf te maken op deze pagina gezet.

Bronnen: Gizmodo, TechCrunchPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar