’s Werelds kleinste huis gebouwd

Laurien Onderwater

22-05-2018 12:59:52

huis

Klein wonen is helemaal hot. Maar onderzoekers gaan met deze origami-robot wel erg ver met die trend.

Wellicht heb je de trend meegekregen, wellicht ook niet, maar het is al enige tijd ‘in’ om zo klein mogelijk te wonen. Veel mensen hebben gedag gezegd tegen hun riante villa en hebben hun – vaak zelfgebouwde – tiny house verwelkomd.

Ook Franse onderzoekers doen mee aan de trend en hebben een ieniemienie huis gebouwd. Alleen dan niet om in te wonen, want het bouwwerk is slechts 20 micrometer groot met ‘muren’ die 1,2 micrometer dik zijn.

Chalet  

Het bescheiden chaletje is te klein om onderdak te bieden aan een zaadcel, amoebe of zelfs een beerdiertje. Dus waarom hebben de onderzoekers dit in hemelsnaam gebouwd? For science is het enige correcte antwoord.

Het project was uitgevoerd om een nieuwe robot – MicroRobotex genaamd – te testen. Dit constructieplatform is gebouwd in het Femto-ST Institute in Frankrijk en is gemaakt om microscopisch kleine 3D-componenten op belachelijk kleine oppervlakken te bevestigen.

Robot-bouwvakker

MicroRobotex maakte gebruik van een ionenbundel (die geladen deeltjes gebruikt om heul dunne vellen bouwmaterialen te snijden en te buigen) en een gasinjectiesysteem om die stukken samen te smelten.

Het huisje – gemaakt van het materiaal silica in een vacuümkamer – is op dezelfde wijze samengesteld als de manier waarop je een kubus zou maken van papier: eerst knip je de juiste vorm uit, daarna vouw je alles samen (alleen hebben de onderzoekers in dit geval gebruik gemaakt van veel duurdere ‘scharen’).

Het afgewerkte chalet heeft vier muren, zeven ramen en een dak met een schoorsteen erop. Door MicroRobotex via een microscoop te bedienen, kon het team zelfs enkele dakpannen in het dak van het miniatuurgebouw snijden.

Drug delivery

Maar goed, wat hebben we er verder aan? Best veel eigenlijk. De methode kan bijvoorbeeld worden aangepast om zeer kleine structuren voor medicijnafgifte in het lichaam te creëren.

Verder is het team al begonnen met het bouwen van nieuwe microstructuren waarmee stralingsniveaus in straalmotoren of virusmoleculen in bloedvaten kunnen worden gedetecteerd. En wie weet bouwen ze ooit toch nog een huisje voor waterberen. De huur zal dan niet heel hoog zijn.

Bronnen: Journal of Vacuum Science & Technology A, Live Science, ScienceAlert

Beeld: Femto-ST Institute

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws