Slingerapparaat moet vracht naar ruimte brengen

André Kesseler

31-07-2013 16:00:57

Als je spullen naar de ruimte wilt brengen, kan dat natuurlijk met een raket. Ook zijn er pogingen gedaan om een enorm kanon te gebruiken. Maar er is misschien nog een manier: de Slingatron.

Het bedrijf achter het wilde idee heet HyperV Technologies Corp. En dat is van plan om een apparaat te bouwen waarmee goederen letterlijk de ruimte in kunnen worden geslingerd. Zo ongeveer als een kogelslingeraar zijn ijzeren bal door een stadion werpt.

da855cd89a70e75025f12644b9daa149_large

Het hart van de Slingatron: de spiraal waarmee de vracht zijn enorme snelheid krijgt.

Het verschil is dat kabels te zwak zijn om een object de enorme snelheid van 7,6 km per seconde (27.360 km/u) mee te geven die nodig is om aan de zwaartekracht van de aarde te ontsnappen. En dus bedachten onderzoeker Doug Witherspoon en zijn team een apparaat met een soort spiraal waarin de ruimtevracht wordt geplaatst. In dit filmpje vertelt de bedenker hoe het werkt:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Door de Slingatron met een vaartje van zestig keer per seconde rond te laten gaan en de payload precies op het juiste moment los te laten, zou je in theorie voldoende snelheid kunnen ontwikkelen om iets naar meer dan 100 kilometer hoogte te kunnen krijgen.

Die theorie zou Witherspoon graag in de praktijk brengen en dus probeert hij via Kickstarter 250.000 dollar (188.000 euro) bij elkaar te krijgen om een 5 meter groot prototype van de Slingatron te bouwen. En daarmee wil de Amerikaan dan een ‘vracht’ van een dikke 200 gram door de atmosfeer rossen. Het doel is om uiteindelijk een apparaat te bouwen met een middellijn van 200 tot 300 meter, waarmee veel grotere objecten kunnen worden weggeslingerd.

eec5810a9eceb288306a0b1df0adfddd_large

Het spreekt voor zich dat deze lanceermethode niet geschikt is voor mensen of in het algemeen erg kwetsbare satellieten. Het gaat Witherspoon dan ook alleen om het wegslingeren van bijvoorbeeld water of stevige bouwmaterialen.

Bronnen: KickstarterDiscovery News

Beeld: HyperV Technologies Corp.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws