Solar System brengt zonne-energie in kaart

André Kesseler

07-06-2013 09:00:44

Bij het MIT is software ontwikkeld waarmee je heel gemakkelijk kunt nagaan wat zonnepanelen op jouw dak kunnen opleveren.

Het MIT-team gebruikte Light Detection and Ranging (LiDAR, een soort radar, maar dan met laserpulsen) om een soort 3D-kaart van de stad te maken. Op die manier kon de exacte vorm van de daken worden bepaald, in hoeverre het zonlicht bijvoorbeeld door bomen of hogere gebouwen in de buurt zou worden geblokkeerd en wat de potentiële opbrengst van zonnepanelen zou zijn.

02_lidar-points

Die gegevens werden vervolgens door het nieuwe programma Solar System gecombineerd met de satellietbeelden van Google Earth en Google Maps. In de toekomst kunnen mensen op internet bekijken wat zonnepanelen op hun dak zouden kosten en hoeveel een bepaalde investering vervolgens op gaat leveren. Solar System houdt daarbij zelfs rekening met lokale verordeningen en subsidies.

2,8 miljard dollar

Bij wijze van proef berekende het systeem de kansen voor zonne-energie in Cambridge, Massachusetts, de ‘thuishaven’ van het MIT. Het bracht 17.000 panden in kaart en maakte een berekening voor alle daken in de categorieën ‘uitstekend’  en ‘goed’.

De conclusie: als de eigenaren van de panden allemaal zouden besluiten om zonnepanelen te nemen, kan de stad op die manier een derde van de totale energiebehoefte opwekken. Dat betekent dan wel een investering van bij elkaar 2,8 miljard dollar (2,2 miljard euro), maar hé, je moet iets over hebben voor een groene toekomst.

Bronnen: MITDiscovery News

Beeld: MITPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar