Stratolaunch (bijna) klaar om satellieten te lanceren

Laurien Onderwater

01-06-2017 16:00:38

stratolaunch

Een bizar vliegtuig met de grootste spanwijdte ooit rolde voor het eerst uit zijn hangar.

Daar is hij dan: de Stratolaunch. Een gigantisch vliegtuig met een spanwijdte van maar liefst 118 meter en een gewicht van 227.000 kilogram. Het toestel rolde onlangs voor het eerst zijn hangar uit en is klaar voor de eerste testvluchten. Als die goed gaan, kan het vanaf 2019 van grote hoogte satellieten in een baan om de aarde brengen.

Mobiele lanceerbasis

De Stratolaunch, ontworpen door Microsofts medeoprichter Paul Allen, transporteert een kleine raket met daarop een satelliet naar een hoogte van zo’n 11 kilometer. Daar dient het toestel als een vliegende lanceerbasis en brengt satellieten in een baan om de aarde. Nadat hij deze klus heeft geklaard, keert het vliegtuig terug naar de startbaan.

De Stratolaunch maakt het lanceren van satellieten niet alleen goedkoper, maar ook veel eenvoudiger. Wachten op de perfecte weersituatie is niet meer nodig, want dit toestel vliegt gewoon boven het aardse weer en daar zijn de omstandigheden dus altijd ideaal.

Het reusachtige landingsgestel heeft 28 wielen om de enorme last te kunnen dragen.

De Stratolaunch wordt uit zijn hangar gerold en ziet voor het eerst het daglicht.

De spandwijdte van de Stratolaunch vergeleken met andere vliegtuigen. © Clem Tillier

Twee rompen

Het vliegtuig ziet er een beetje gek uit met die twee rompen, maar die heeft hij niet voor niets. De rechterromp is voor de bemanning en in de linkerromp zijn onder meer de lanceersystemen ondergebracht. De raket met daarop de satelliet hangt onder de gecombineerde middenvleugel.

De Stratolaunch kan meer vracht meenemen dan hij zelf weegt: maar liefst 250.000 kilogram. Niet zo heel gek dus dat er zes Boeing 747-motoren nodig zijn om het gevaarte van de grond te krijgen.

Bronnen: Stratolaunch, Live Science

Beeld: Stratolaunch Systems Corp.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis