Tattoo-laser maakt kunst schoon

KIJK-redactie

03 March 2010 10:00

Muurschilderingen die nu verstopt zitten onder een laag hardnekkig vuil zijn binnenkort wellicht weer goed zichtbaar, dankzij een lasermethode die momenteel vooral wordt gebruikt om tatoeages te verwijderen.

Bij het opknappen van oude kunst worden meestal chemicaliën gebruikt. Maar daar kleeft een nadeel aan, volgens Salvatore Siano van het Instituut voor Toegepaste Natuurkunde in Florence, Italië. Hij leidt een team dat voor het eerst enkele muurschilderingen in Italiaanse kerken opknapte met behulp van een laser.

Volgens hem zijn chemicaliën te onvoorspelbaar. “Als je chemicaliën gebruikt, kan dat altijd een bepaalde reactie geven. Zelfs nog na één of twee jaar. Wie een laser op de goede manier hanteert, vernietigt alleen dat wat hij wil verwijderen. Je kunt zo veel selectiever werken”, aldus Siano tegenover BBC News.

Toch is het opknappen van oude meesterwerken ook op de nieuwe manier geen gemakkelijk klusje. Zo is het essentieel dat je exact de juiste laser kiest, of desnoods ontwerpt. Anders loop je het risico de soms eeuwenoude beschilderingen ernstig te beschadigen, in plaats van schoon te maken.

De laser werd voorheen al gebruikt bij schoonmaken van oude stenen en metalen voorwerpen. Het opfrissen van oude schilderijen op doek is volgens Dr. Siano nog te moeilijk. “Daarvoor hebben we meer ervaring en inzicht nodig.”

Bronnen: BBC News


Meer Nieuws