Timelapse: pinguïnpoep laat sneeuw smelten

Naomi Vreeburg

04-05-2015 13:00:34

Om een ijsvrije kinderkamer te maken, poepen ezelspinguïns er lustig op los. Bekijk de timelapse-video.

Eieren uitbroeden en koters opvoeden op een bevroren ondergrond is zelfs voor pinguïns geen pretje. Maar over kacheltjes om het ijs te laten smelten, bezitten deze dieren niet. Gelukkig voor hen is er een redder in nood: poep. Ezelspinguïns (Pygoscelis papua) laten op Antarctica zoveel drollen achter dat sneeuw sneller plaatsmaakt voor een ijsvrije broedplaats.

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford volgden de pinguïns voor een jaar en maakten 175.000 beelden van de dieren die ze online plaatsten. Meer dan 1,5 miljoen vrijwilligers bekeken deze opnames en maakten aantekeningen van het gedrag van de zeevogels. Mede dankzij deze mensen werd het poepfenomeen ontdekt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens de Britse biologen laten de ezelspinguïns het ijs niet expres ontdooien met hun rondstrooiende uitwerpselen. De dieren moeten nu eenmaal poepen. Deze donkere ontlasting zorgt ervoor dat de het zonlicht sneller wordt geabsorbeerd. De warmte laat het ijs vervolgens smelten en er blijft een perfecte sneeuwvrije kinderkamer over.

Meer weten over hoe pinguïns poepen? Lees dan deze column van Kees Moeliker.

Bron: Livescience, University of Oxford

Beeld: University of OxfordPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis