Touchscreen projecteren 2.0

Naomi Vreeburg

30-06-2017 16:00:13

touchscreen

Op je werktafel een touchscreen laten verschijnen, is niet nieuw. Maar deze uitvinding gaat nog een stapje verder.

Je agenda bijhouden, een belangrijk document lezen en even op Google Maps kijken hoe je het snelst bij je volgende afspraak komt: het kan allemaal op je smartphone. En hoewel voor mobieltjes al een aantal jaar geldt ‘hoe groter hoe beter’ betrappen we onszelf er nog weleens op dat we flink moeten turen om te lezen wat er op het schermpje staat. Daar willen onderzoekers van de Carnegie Mellon University verandering in brengen.

Ph.D. student Robert Xiao en zijn collega’s hebben onlangs een prototype van het systeem Desktopography gepresenteerd. Dit bestaat uit een overheadprojector met ingebouwde camera die de apps van een Android smartphone op een oppervlak kan laten verschijnen. De apps kun je hier vervolgens ook bedienen met je vingers.

Koppelen

Dat kennen we al jaren, horen we je denken. En dat klopt. Het prototype van de Carnegie Mellon University is alleen wel geavanceerder dan de meeste soortgelijke systemen. De apps kun je namelijk verplaatsen waarheen je maar wilt, je kunt ze vergroten en draaien én je kunt ze koppelen aan bestaande voorwerpen, zoals een boek. Wanneer je het boek vervolgens verschuift, schuift de app mee.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bovendien kan de interface van een smartphone worden geprojecteerd op elk oppervlak. Het hoeft geen effen ondergrond te zijn, zoals bijvoorbeeld wel het geval was bij eenzelfde systeem dat Sony in februari van dit jaar demonstreerde.

Lichtpeertje

De overheadprojector zelf is ook erg handig. Hij is namelijk uitgerust met het uiteinde van een lichtpeertje. Dit betekent dat je hem zo in een lamp aan het plafond kunt draaien. Als je in de keuken, in de woonkamer, je werkkamer en uiteraard het toilet zo’n projector ophangt, kun je je apps overal op deze manier bedienen. Moet je uiteraard wel een extra lamp bestellen om ook nog daadwerkelijk licht te laten schijnen…

Bronnen: Carnegie Mellon University (PDF), GizmodoPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis