TU Eindhoven wint met robotvoetbal

Naomi Vreeburg

04 April 2016 11:00

TU Eindhoven

Zondag won de TU Eindhoven de prijs voor beste zorgrobot en beste robotvoetbalteam.

Dit weekend heeft de TU Eindhoven met zijn robots hoge ogen gegooid. Tijdens het EK Robocup 2016 wonnen ze de Middle Size League. Hierin spelen 80 centimeter hoge robots geheel zelfstandig een potje voetbal. Elke robotspeler is geprogrammeerd om zelf de beste strategie te bedenken tijdens de wedstrijd – er komt dus geen joystick aan te pas.

De studenten hebben weinig tegenstand ondervonden. Hun robots wonnen alle wedstrijden met gemak. Alleen in de finale hadden ze het lastig. De mechanische voetballers moesten het hier opnemen tegen het Portugese team CAMBADA. De eerste helft verliep zonder doelpunten, maar de tweede helft wisten de Nederlandse robots twee goals te scoren. CAMBADA zette geen doelpunten.

AMIGO

Een andere robot van de TU Eindhoven, genaamd AMIGO, won met afstand de @Home-League, een competitie van robots die als hulpje-in-huis functioneren. De @Home-League bestond uit het uitvoeren van opdrachten, zoals het opnemen van bestellingen voor drankjes en ze vervolgens te serveren. Met deze challenges versloeg AMIGO de nummer 1 en 3 van het WK 2015. “Dit is een goede basis voor het WK van 2016”, vertelde teamcaptain Janno Lunenburg.

Het doel van de RoboCup-toernooien is het versnellen van de ontwikkeling van betaalbare en betrouwbare autonome robots. Doordat de regels steeds strenger worden en de teams na de toernooien al hun kennis moeten delen, zal de technologie sneller vooruitgaan.

Bronnen: Robocup European Open


Meer Nieuws