US Army print granaatwerper

Naomi Vreeburg

09-03-2017 13:00:26

granaatwerper

Wapens uit de 3D-printer? Het Amerikaanse leger tekent ervoor.

Dat de US Army met zijn tijd mee gaat, bewijst RAMBO maar weer. Nee niet het filmpersonage gespeeld door Sylvester Stallone, maar de Rapid Additively Manufactured Ballistics Ordnance: een granaatwerper die onlangs voor een groot deel uit de 3D-printer van het Amerikaanse leger kwam rollen.

70 uur

RAMBO is een geüpdatete versie van de wat oudere M203, een enkelschots 40mm granaatwerper. Deze bestaat uit ongeveer vijftig afzonderlijke delen die bijna allemaal – met uitzondering van de veren en bevestigingsmaterialen – uit de 3D-printer komen. De loop is gemaakt van aluminium en de trekker en slagpin van 4340 staal. Het duurde zo’n 70 uur om het wapen te printen.

granaatwerperMaar wat moet een granaatwerper zonder munitie? Er is over alles nagedacht, want de US Army maakte ook 3D-geprinte M781 granaten. Soldaten plaatsten de granaatwerper onder een M16 en M4 en schoten er een paar projectielen mee af. RAMBO presteerde nog niet zo goed als de M203 die op de gebruikelijke manier werd gemaakt, maar hij kwam in de buurt.

granaatwerper

Printen op locatie

Waarom de US Army inzetten op 3D-geprinte wapens? Een van de grootste redenen: het proces zou vele malen goedkoper zijn. Ook hoopt het leger in de toekomst wapens snel op locatie te kunnen maken. Handig als het geweer van een soldaat het begeeft en er een nieuwe voor in de plaats moet komen. Kan hij hem gelijk even zelf printen.

Bronnen: Popular Mechanics, GunsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws