VK gebruikt getijden voor energie

KIJK-redactie

20-08-2014 13:00:34

Het Verenigd Koninkrijk wil het hoogteverschil in getijden gebruiken om energie op te wekken in Swansea Bay.

Tussen eb en vloed is er in Swansea Bay, gelegen in Zuid-Wales, een hoogteverschil van 10,5 meter. Met de juiste technologie kan dit worden gebruikt om energie op te wekken. Dit wil het Verenigd Koninkrijk dan ook gaan doen. Het wil een zogenoemde lagune – een soort meer tussen een strand en een strandwal – creëren. Hiermee hoopt het Verenigd Koninkrijk tot 155.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Waterturbines

Een strandwal van wel 9,5 kilometer met een aantal waterturbines zal in de baai worden geplaatst. Sluispoorten gaan open wanneer het water een bepaalde hoogte heeft bereikt en dit stroomt vervolgens door de turbines de gecreëerde lagune binnen. Door de stroming van het water wordt energie opgewekt.

Wanneer vervolgens het water in de lagune te hoog komt te staan, gaan de sluizen wederom open en stroomt het water terug de baai in en wordt er weer stroom opgewekt. Vier keer per dag zal er energie worden gegenereerd. Het concept zal zo’n 320 megawatt energie kunnen produceren.

Duurzame bronnen

Dit zou ’s werelds eerste door de mens gemaakte lagune worden. Het Verenigd Koninkrijk hoopt hiermee het gestelde doel te bereiken om 15 procent van zijn gebruikte energie uit duurzame bronnen te halen in 2020.

Begin 2015 zal een besluit over het uiteindelijke ontwerp worden genomen en wanneer alles volgens plan verloopt zal het project in 2018 klaar zijn.

Bron: Wired

Tekst: Naomi JansenPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws