Wat is het verschil tussen dure en goedkope oortjes?

André Kesseler

31 July 2017 13:00

oordopjes

Als het op oordopjes kopen aankomt, is de keuze reuze. Maar waarom is het verschil in prijs en kwaliteit zo groot?

Robin Bruins mailt: “Er zijn een heleboel oortjes te koop, maar het verschil in prijs en geluidskwaliteit is enorm. Waarin onderscheiden de duurdere modellen zich van de goedkopere? Is dat een kwestie van de ‘inwendige techniek’?”

Ergonomisch ontwerp

De speaker in een koptelefoontje werkt precies als een normale speaker van je stereo. Maar dan met de beperking dat hij in een kleine behuizing moet passen die zo licht is dat hij niet uit je oor valt.

Matthew Dore is directeur Sound & Acoustics van Gibson Innovations, dat Philips-koptelefoons produceert. “Voor de in-ear-koptelefoontjes is van belang dat de afdichting zo goed mogelijk is, maar dat is door de grote variatie in menselijke gehoorgangen erg lastig voor elkaar te krijgen. Als de dopjes niet goed zitten, heeft dat voornamelijk gevolgen voor de basgeluiden. Meer onderzoek en een beter ergonomisch ontwerp kunnen dat probleem ondervangen.” Zoiets kost geld en dat wordt doorberekend in het product.

Toonhoogtes

Bij de goedkopere modellen zijn de productiekosten uiteraard belangrijker dan bijvoorbeeld de geluidskwaliteit of het draagcomfort. De fabrikant kiest dan vaak voor één enkel speakertje, een dynamic speaker driver. Dore: “De prestaties daarvan worden bepaald door de kwaliteit van de onderdelen: het diafragma (dat de lucht laat trillen en het geluid produceert, red.), de magneten en de zogenoemde voice coils. Daarom kiezen we in plaats van een gewone magneet voor een veel sterkere neodymiummagneet. Of we maken het diafragma van sterke, maar superlichte composietmaterialen.”

Nadeel van één enkele speaker is dat die niet alle toonhoogtes even goed aankan. Daarom kiezen de fabrikanten van echt dure oortjes niet alleen voor een dynamic speaker, maar schoenlepelen ze in die superkleine behuizing ook nog een aparte tweeter voor de hoge en een woofer voor de lage tonen. Dat zorgt er weer voor dat er maatregelen moeten worden genomen om te voorkomen dat al die speakertjes elkaar storen.

Dure naam

In nog duurdere modellen moet er dan bovendien een noise cancelling-systeempje in om storende geluiden van buiten weg te poetsen. Dore: “Dat vereist nauwkeurige productiemethodes. Niet alleen om alles in een zo klein en licht mogelijke behuizing te krijgen, maar ook om de oortjes zo te bouwen dat er geen afwijkingen zijn tussen het geluid van de linker- en de rechterkant. Iets dat bij goedkopere modellen vaak voorkomt.” Dus is het de ‘inwendige techniek’ die het zo duur maakt? Ja. Maar natuurlijk betaal je ook voor zaken als een luxe verpakking en ‘de naam’.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag kon je vinden in KIJK 6/2017.

Lees ook: 

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer KIJK antwoordt