Vissen blijken gereedschap te gebruiken

KIJK-redactie

06-12-2011 16:00:06

Ook vissen blijken nu gebruik te maken van gereedschap

Dat apen en vogels handig gebruikmaken van werktuigen was al bekend. Maar nu blijkt dat zelfs vissen hun gerei op orde hebben.

Vroeger werd het gebruik van hulpmiddelen om iets voor elkaar te krijgen enkel aan mensen toegeschreven. Maar al vrij snel moesten we concluderen dat andere primaten en later zelfs vogels ook handig om weten te gaan met instrumenten, bijvoorbeeld om extra voedsel te bemachtigen. Culum Brown, wetenschapper aan de afdeling Biologische wetenschappen van de Macquarie-universiteit, meent nu dat vissen aan ditzelfde rijtje kunnen worden toegevoegd.

Hoewel het lastig is om onder water en zonder handen gereedschap te gebruiken, lukt het veel vissoorten toch, zo zegt Brown. Hij observeerde hoe lipvissen de beschermende schelpen van schaaldieren openbreken door ze op een stenen ‘aambeeld’ kapot te slaan om zo bij hun hapje te komen. En dat met hun mond.

Brown vindt dat vissen jarenlang onderschat zijn waar het hun vermogens betreft. Als we de definitie van het gebruiken van instrumenten breder interpreteren, kan deze vaardigheid bovendien aan veel meer vissen worden toegeschreven, stelt Brown. Zo spuiten trekkervissen kleine straaltjes water om zee-egels omver te duwen en hun kwetsbare onderkant bloot te leggen, en schieten schuttersvissen overvliegende en langs de kant levende prooien het water in.

Bronnen: Fish and Fisheries, Macquarie University, Macquarie University via PhysOrg.com

Beeld: Macquarie UniversityPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws