Vrouwtjeszeeslak krijgt niet langer penis

kijkmagazine

16 januari 2014 16:00

Zeeslak

Vrouwelijke zeeslakken krijgen een penis van een stofje dat op scheepsrompen werd gesmeerd, zo constateerden wetenschappers al in de jaren zeventig. Na een wereldwijd verbod begint dit verschijnsel nu eindelijk minder voor te komen.

Het stofje waar het om gaat, is Tributylin, afgekort TBT. Tientallen jaren kregen schepen vaak een coating van dit spul om te voorkomen dat zeeslakken en ander zeeleven zich vastzetten op de romp. Al gauw bleek wat voor creepy effect dit had op damesslakken. Een effect dat zelfs dodelijk bleek te kunnen zijn, als de totaal nutteloze zaadleiders van een vrouwtje zo groot werden dat ze haar eieren niet meer kon leggen en daardoor feitelijk explodeerde.

Toch duurde het tot 2003 voordat het overal ter wereld verboden was om TBT op een nieuw schip te smeren. Vervolgens hadden rederijen nog vijf jaar om ervoor te zorgen dat alle bestaande TBT-coatings waren verwijderd.

Die anti-TBT-maatregel lijkt wel het gewenste effect te hebben gehad, meldt de Australische publieke zender ABC nu. Scott Wilson, een onderzoeker van de Central Queensland-universiteit die al meer dan twintig jaar ‘piemelslakken’ bestudeert, laat weten dat het verschijnsel minder ernstig is aan het worden. Op sommige plekken komt het zelfs helemaal niet meer voor. Ook uit andere delen van de wereld komen dergelijke positieve berichten.

Ongewenste geslachtsdelen

Helaas betekent dat niet dat het probleem helemaal is opgelost. TBT heeft namelijk de nare gewoonte om zich af te zetten op de zeebodem – en daar blijft het vervolgens jarenlang zitten. Waarschijnlijk zal het hierdoor nog wel een jaar of 25 duren voordat de damesslakken in gebieden waar heel veel scheepvaart is geen ongewenste geslachtsdelen meer hebben.

Bronnen: ABC, Discover Magazine

Beeld: Nick Hobgood/CC BY-SA 3.0










Meer Nieuws