Waarom dragen vleermuizen zoveel ziektes mee?

KIJK-redactie

03-12-2014 09:00:52

Ebola, Marburg, SARS… het zijn allemaal ziektes die worden overgedragen van vleermuizen op mensen. Vleermuizen zijn blijkbaar een favoriet reservoir voor virussen die mensen ziek maken. Maar hoe komt dit?

Helemaal zeker weten wetenschappers het niet, maar waarschijnlijk komt het doordat vleermuizen al miljoenen jaren in heel dichtbevolkte grotten leven. Dat heeft veel virussen de kans gegeven om zich te verspreiden en te muteren tot steeds effectievere varianten.

Daar komt bij dat het immuunsysteem van vleermuizen heel sterk is; sterker dan dat van mensen. Om in vleermuizen overleven, moeten virussen zelf ook sterk zijn. Daardoor zijn ze in staat om mensen heel makkelijk te infecteren. Dat er de laatste decennia zo veel nieuwe virussen zijn die problemen geven bij de mens, komt vooral doordat wij steeds vaker het leefgebied van vleermuizen betreden.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!

Tekst: Hidde BoersmaPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?