XM25 wordt eindelijk werkelijkheid

Naomi Vreeburg

01-03-2016 13:00:44

De enorm precieze granaatwerper XM25 is klaar om te worden ingezet.

Het wordt wel de grootste verandering binnen de grondtroepen sinds de Tweede Wereldoorlog genoemd: de XM25. Alhoewel deze granaatwerper al tijden wordt getest door het Amerikaanse leger, kwam het – om economische en veiligheidsredenen – niet tot een grootschalige productie. Maar in 2017 moet dit dan toch echt gaan gebeuren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In 1943 kwamen de Duitsers met het aanvalsgeweer StG 44. De Russen volgden met hun AK-47 en de Amerikanen met de M-16. De beste strategie om niet te worden gedood door deze wapens, is om je schuil te houden. Maar deze schuilplaats biedt je geen bescherming meer tegen de XM25.

De 25mm round granaatwerper is namelijk uitgerust met lasers, infrarood zicht en een doelcomputer om de precieze locatie van een schuilende vijand te bepalen. Het projectiel ontploft vervolgens precies boven een loopgraaf of achter een muur of barricade. Het wapen kan een doel uitschakelen op 700 meter afstand.

XM25-funding

In 2017 krijgt bouwer OrbitalATK 9,8 miljoen dollar voor de productie van de eerste 105 exemplaren. In 2020 moet dit budget zijn opgehoogd tot 32,2 miljoen dollar. Voor Pentagonstandaarden is dit een klein bedrag, maar de bouwers zijn maar wat blij dat hun XM25 eindelijk klaar is voor het grotere werk.

Bron: Breaking DefensePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?