Gebotst tegen een muur? Geen probleem voor RoboBee

Laurien Onderwater

06 November 2019 08:59

robobee

Deze zachte microrobot kan wel tegen een stootje. Zelfs zijn motortjes zijn van een zacht materiaal gemaakt.

De meeste technici zien hun geliefde robot liever niet tegen een glazen wand of bakstenen muur aan knallen. Maar treft dit lot RoboBee dan zullen zijn scheppers, van het Harvard Microrobotics Laboratory en het Wyss Institute for Biological Inspired Engineering, daar niet wakker van liggen. Het vliegende botje is namelijk ontwikkeld met zachte ‘spieren’ (actuatoren) die niet beschadigen als het een stunt uithaalt. RoboBee is hiermee de eerste robot die door zachte actuatoren wordt aangedreven bij een gecontroleerde vlucht.

Lees ook:

Zachte spieren

Harvard-onderzoeker Yufeng Chen legt het belang van dit onderzoek uit: “Er is veel druk geweest op het gebied van microrobotica om mobiele robots te maken van zachte actuatoren, omdat die zo veerkrachtig zijn. Veel onderzoekers zijn echter sceptisch over het feit dat ze kunnen worden gebruikt voor vliegende robots, omdat de vermogensdichtheid (een maat voor effectiviteit, red.) van die actuatoren gewoon niet hoog genoeg is en ze moeilijk te controleren zijn.”

Het is dan ook niet de eerste keer dat er een vliegende robot is gemaakt met zachte actuatoren, alleen vlogen deze dus te wild. Dat probleem hebben de onderzoekers opgelost door de ‘robotspieren’ van bepaalde elastomeren (een materiaal met goede isolerende eigenschappen) te maken die vervormen als er een elektrische spanning op staat.

RoboBee

Hierdoor wist het team dezelfde resultaten te behalen als met starre actuatoren (dus niet van zachte materialen gemaakt). In onderstaand filmpje zie je hoe RoboBee een paar seconden stabiel in de lucht hangt. Dit model heeft vier actuatoren die samen acht vleugels aansturen die vijfhonderd keer per seconde slaan.

Het grootste voordeel van RoboBee? Hij kan dus tegen soortgenoten of gebouwen aan knallen en komt daar zonder kleerscheuren vanaf. De technieken van het robotje – dat overigens een paar jaar geleden al is ontwikkeld en nu flink geüpgraded – zijn beschreven in Nature.

Bronnen: Nature, Harvard via EurekAlert!, Engadget

Beeld: Harvard Microrobotics Lab

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!


Meer Filmpjes