Zal Pluto weer een planeet worden?

Naomi Vreeburg

06-10-2014 09:00:00

Er is wederom discussie over de indeling van Pluto. Zal hij weer promoveren van dwergplaneet naar ‘echte’ planeet?

In 1930 werd Pluto ontdekt en ingedeeld als planeet. Na een aantal jaren van twijfel en een week stevig debatteren werd hij in 2006 gedegradeerd tot dwergplaneet. Maar tijdens een debat van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics stemde de meerderheid van het publiek om Pluto weer om te dopen tot een planeet.

Definitie veranderen

Tijdens het debat spraken drie astronomen over het begrip ‘planeet’. Twee van hen waren van mening dat dit begrip door de tijd heen van betekenis kan veranderen en dat Pluto weer tot de planeten moest gaan behoren. Hierna volgde een stemming, waaruit bleek dat de meerderheid van het publiek het met ze eens was.

De drie criteria waaraan een planeet moet voldoen zijn: hij moet in een baan rond de zon draaien, hij moet (bijna) rond zijn en hij moet zijn baan schoon hebben geveegd van klein puin. Aan dit laatste criterium voldeed Pluto niet; ook bleek hij te klein voor een echte planeet. En dus mocht hij een toontje lager zingen en werd ingedeeld als dwergplaneet.

Maar de meerderheid van het publiek bij de Harvard-bijeenkomst vindt dat als een planeet aan de kleine kant is, hij nog altijd een planeet is. Net als dat “een kleine fruitboom nog altijd een boom is”.

Vervolg?

Zal dit debat veel zoden aan de dijk zetten? Hoogstwaarschijnlijk niet. De woordvoerder van de Internationale Astronomische Unie (IAU) laat weten dat er geen aanvraag is van astronomen om het punt op de agenda te zetten van de Algemene Vergadering in 2015. Nog niks aan het handje dus.

Bronnen: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, USA Today, UT San Diego



Podcast KIJK en luister via JUKE







Meer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis