Zeldzame ‘drakeneieren’ komen bijna uit

Naomi Vreeburg

01-03-2016 16:00:07

Biologen in Slovenië wachten met smart op de zeldzame telgen van de olm-salamander.

Vanwege zijn verschijning werd vroeger ook wel gedacht dat de olm (Proteus anguinus) een drakenbaby was. En een van deze drakenbaby’s zorgt op dit moment voor heel wat oproer in een Sloveense grot. De salamander heeft namelijk eieren gelegd, waarvan een aantal binnenkort uit kunnen komen. Biologen wachten nerveus af.

Maar waarom is dit zo’n big deal? Omdat we weinig weten over de eieren. De amfibieën bereiken een gemiddelde leeftijd van honderd jaar, maar leggen een à twee keer per tien jaar eieren. In het wild worden nooit eieren of larven van de olm gevonden en ze zijn dus ook zelden bestudeerd. “Er is daarom weinig informatie over de reproductie van deze diergroep”, vertelt de Londense onderzoeker Dusan Jelic aan BBC. Jelic heeft jarenlang onderzoek gedaan naar wilde olms.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De salamander die over een tijdje moeder hoopt te worden, leeft in een aquarium dat is gebouwd in de grot. Ze heeft ongeveer 50 tot 60 eieren gelegd en drie daarvan groeien goed. Maar de onderzoekers moeten nog even wachten totdat de nakomelingen eruit kruipen. De olm heeft haar eerste eieren op 30 januari uitgepoept en de biologen gaan ervan uit dat ze ongeveer 120 dagen nodig hebben om uit te komen.

Tot die tijd doen de onderzoekers alles wat in hun macht ligt om de eieren te beschermen. Ze zijn namelijk erg gevoelig: licht, verandering in watertemperatuur en waterkwaliteit kunnen de legsels al beschadigen. De moeder en haar eieren zijn dan ook in een tank geplaatst waar het water zo goed mogelijk kan worden gereguleerd door de onderzoekers. Ook hebben ze in deze tank geen last van roofdieren die zich niets aantrekken van de fascinatie van de biologen.

Bronnen: BBC, IFL Science

Beeld: Iztok Medja/Postojnska jamaPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes