Zo ziet een aardbeving onder water eruit

Naomi Vreeburg

18-04-2017 11:00:23

aardbeving

Je hebt de beelden van een aardbeving weleens op het nieuws voorbij zien komen. Maar vaak gaat het dan niet om een beving op de oceaanbodem…

Ga onder een meubelstuk zitten, verstop je ergens waar geen kasten staan die op je kunnen vallen en blijf weg van ramen om glasscherven te ontwijken. Het zijn slechts een paar adviezen die je kunnen helpen een aardbeving zonder kleerscheuren door te komen. Maar dan hebben we het over aardbevingen op het vaste land. Duiker Jan Paul Rodriguez filmde er een onder water.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Rodriguez filmde de beving in de Grote Oceaan nabij Mabini (Filippijnen). Dit deel van de oceaan ligt in de zogenoemde Pacifische Ring van Vuur, een hoefijzervormig gebied waar diverse subductiezones van tektonische platen aardbevingen en vulkaanuitbarstingen veroorzaken. En daar ontkwamen Rodriguez en zijn mede-duikers ook niet aan.

“Het voelde alsof een gigantische bootschroef boven ons hoofd draaide”, vertelde de filmer. “We hoorden het schudden van de stenen en we voelden de schokgolven. Het opeens veranderen van de druk deed zelfs pijn aan onze oren.”

Bron: IFL SciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes