‘Zon verlaagt je bloeddruk’

KIJK-redactie

21-01-2014 09:00:21

Volgens een nieuwe studie kan het blootstellen van je huid aan zonlicht helpen om je bloeddruk te verlagen.

Eerder onderzoek concludeerde dat je beter niet te lang in de zon kunt blijven liggen omdat je daarmee de kans vergroot op huidkanker. Maar deze Schotse studie suggereert dat je bloeddruk lager wordt door de zon. Hierdoor heb je minder kans op een hartaanval of beroerte.

Verwijde bloedvaten

Voor het onderzoek, uitgevoerd door de universiteiten van Southampton en Edinburgh, werden 24 gezonde personen in een sessie van 20 minuten blootgesteld aan ultraviolet licht van bruiningslampen. In een tweede sessie, ook van 20 minuten, werden de deelnemers wederom onder de lampen gezet. Dit keer werden echter de UV-stralen geblokkeerd en kwam de huid alleen in aanraken met de warmte van de lampen.

Uit deze sessies werd duidelijk dat de bloedvaten verwijdden na de blootstelling met de stralen van het ultraviolette licht, de bloeddruk werd verlaagd en de hoeveelheid stikstofmonoxide in de bloedcirculatie veranderde. De hoeveelheden vitamine D bleven echter hetzelfde.

Discussie aangewakkerd

Volgens Martin Feelisch, een van de onderzoekers, moeten deze resultaten de discussie over de mogelijke voordelen van zonlicht voor de menselijke gezondheid aanwakkeren. Mensen wordt door de medische wereld namelijk geadviseerd om zich niet overmatig bloot te stellen aan zonlicht in verband met huidkanker. Volgens Feelisch verhoog je echter de kans op een hartaanval of beroerte door je een levensstijl aan te meten waarbij je zoveel mogelijk contact met de zon vermijdt.

Bronnen: Journal of Investigative Dermatology, University of South Hampton

Beeld: Free-picture.netPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis