Zonnepaneel haalt energie uit regen

KIJK-redactie

12 April 2016 09:00

zonnepaneel

Chinese wetenschappers werken aan een zonnepaneel dat ook stroom genereert bij neerslag.

Steeds meer Nederlanders halen hun energie uit zonnepanelen. Maar helaas is het rendement van de fotovoltaïsche panelen niet altijd even hoog. Bijvoorbeeld op regenachtige dagen – die in Nederland niet schaars zijn. Chinese wetenschappers hebben hier een oplossing voor gevonden: een zonnepaneel dat ook energie haalt uit regen.

Grafeen

De onderzoekers maakten gebruik van het ‘wondermiddel’ grafeen, dat steeds vaker wordt ingezet bij technologische innovaties. Wanneer er een regendruppel valt op het grafeen, spat deze uiteen in positieve en negatieve ionen. De positieve ionen vormen samen een laag, die samenwerkt met de negatieve elektronen in het grafeen. Wanneer het energieverschil tussen de twee lagen groot genoeg is, wordt er energie opgewekt.

De all-weather solar cells, zoals wetenschappers de vinding noemen, bevinden zich in een conceptfase. Op dit moment laat de efficiëntie van het regenpaneel nog te wensen over: slechts 6,5 procent van de regendruppels wordt omgezet in elektriciteit, terwijl een zonnepaneel ongeveer 14 tot 20 procent van het zonlicht gebruikt.

Binnenshuis

Het is overigens niet de eerste keer dat grafeen wordt toegepast binnen de zonne-energietechnologie. Wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk maakten eerder dit jaar al een op grafeen gebaseerde grondstof, die zeer effectief is in het absorberen van omgevingswarmte- en licht. Dit kan leiden tot zonnepanelen die zelfs binnenshuis functioneren.

Bronnen: WileyScience Alert


Meer Nieuws