Boek: Het gen. Een intieme geschiedenis

KIJK-redactie

03 November 2016 16:00

Het gen. Een intieme geschiedenis

Het gebeurt niet vaak, maar we geven deze keer vijf sterren weg. En wel aan het boek: Het gen. Een intieme geschiedenis.

Geïnspireerd door geestesziekte in zijn familie neemt Siddhartha Mukherjee je mee op een tocht door de wereld van de genetica in het boek Het gen. Een intieme geschiedenis. Je vergezelt Darwin tijdens zijn reizen, werpt een blik op de gruwelijke tweelingexperimenten van naziwetenschapper Josef Mengele en kijkt mee over de schouders van de onderzoekers die de CRISPR-techniek ontwikkelden.

Geschiedenis van de genetica

Mukherjees zoektocht werd geïnspireerd door een oom die nog voor zijn geboorte overleed aan wat hij later zal herkennen als schizofrenie. Een andere oom ziet hij tijdens zijn jeugd steeds verder wegzakken in zijn eigen wereld. En naarmate hij ouder wordt, voelt hij zelf de angst om geestesziek te worden.Het gen. Een intieme geschiedenis Maar hij weet dat kennis zijn enige wapen is en verdiept zich in de materie van genetica.

Via grappige anekdotes weet hij de geschiedenis van de genetica goed te tackelen. Hij laat de kleinste details niet links liggen, maar grijpt ze aan en legt ze haarfijn uit. Zonder dat de lezer het doorheeft, verweeft hij al deze details langzaam tot een prachtige lappendeken, waardoor losstaande gebeurtenissen ineens één verhaal vormen.

Aanrader

Doordat Mukherjee de genetica niet alleen vanuit een wetenschappelijk maar ook een menselijk oogpunt benadert, voorkomt hij dat zijn verhaal stoffig en droog wordt. Mukherjee slaagt erin om de geschiedenis van het gen te verwerken tot een verhaal dat leest als een thriller, een roman en een geschiedenisboek ineen. Een echte aanrader voor iedereen die meer wil weten over genen, genetische manipulatie en wat ons in de toekomst mogelijk staat te wachten.

***** | 656 pagina’s ׀ €29.99 (Paperback) of €14.99 (e-book)


Meer Artikelen