De grote dopingdans

KIJK-redactie

09 June 2010 13:00

Soms klapt een (ex-)wielrenner uit de school. Maar verder wil het peloton de wielerfans graag doen geloven dat de injectienaalden en pillen nu echt zijn afgezworen. Medici weten wel beter: “Doping gebeurt nog steeds massaal. Alleen zit het nu veel beter verstopt in het lichaam.”

Ook dit jaar zullen zo’n tweehonderd renners tijdens de Tour de France hun longen uit hun lijf fietsen. Zo hard mogelijk de cols op. Het parcours is lang en zwaar, de concurrentie moordend. Een extra duwtje in de rug is dan meer dan welkom. Ook als dat duwtje uit een injectienaald komt en op de dopinglijst staat. Het nieuwste kunstmatige hulpmiddel voor wielrenners heet Hematide en is waarschijnlijk afkomstig uit farmaceutische laboratoria.

Dit middel is zo nieuw dat de opsporingsautoriteiten er nog nauwelijks raad mee weten. “Vooropgesteld: ik wil geen reclame maken voor spullen die we nog niet goed op kunnen sporen”, antwoordt Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit op de vraag wat Hematide exact is. Zijn collega van het mondiale World Anti-Doping Agency (WADA) zegt: “Wij voelen ons niet geroepen om specifieke informatie te geven die bedriegers zou kunnen helpen.” Het tekent de sfeer van voorzichtigheid rondom het nieuwste dopingmiddel.

En dat is terecht, zo blijkt als KIJK zijn licht opsteekt bij Douwe de Boer, ex-directeur van het dopinglaboratorium van het Internationaal Olympisch Comité in Lissabon. “Want Hematide is in de apotheek nog niet te koop, en het is met de huidige epotests niet op te sporen. Ik ken persoonlijk niemand die het gebruikt, maar ik heb de verhalen wel gehoord. Het is een verbeterde versie van de vorige epovarianten, en dus interessant voor wielrenners.”

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 8/2010, in de winkel van 2 t/m 29  juli.

Beeld: EPA/ANP


Meer Artikelen