Een vallend ijsblok maakt dit heerlijke geluid

Laurien Onderwater

17-02-2020 12:59:00

ijsblok blok ijs

Hoe klinkt het als je een blok ijs laat vallen in een meters diep boorgat? Nou, zo dus.

Het lijkt wel alsof je luistert naar een vuurgevecht in een oude westernfilm of naar iemand die op een flipperkast speelt in de lokale kroeg. Maar nee, je hoort hier hoe de Amerikaanse geochemicus John Andrew Higgins een klomp ijs door een boorgat van bijna 140 meter diep laat vallen.

Lees ook:

Vallend ijsblok

Higgins plaatste de video van het vallende ijsblok op Twitter, die zich al snel als een inktvlek over het internet verspreidde. Het geluid dat erbij wordt geproduceerd, doet namelijk aan honderd andere dingen denken – en niet aan een klomp ijs. Waardoor worden die gekke pew pews veroorzaakt?

Glacioloog Peter Neff van de University of Rochester – die een tijdje geleden een zelfde soort filmpje maakte – legt uit dat twee effecten hier verantwoordelijk zijn voor het geluid, te beginnen met het Doppler-effect. De toonhoogte van het geluid verandert namelijk door het snel vallende ijsblok. Hiermee wordt de afstand tussen het ijsblok en de toehoorder groter, en de frequentie lager (denk aan een voorbijrazende ambulance met sirene).

Ten tweede speelt interferentie van de geluidsgolven een belangrijke rol. Als het ijs de bodem raakt, produceert dat natuurlijk ook geluid en niet alle geluidsgolven reizen recht omhoog; sommige weerkaatsen tegen de wanden van het boorgat. Het resultaat: geluidsgolven van verschillende frequenties. En dat is het pew pew dat je hoort, zegt Neff.

Klinkt een stuk aannemelijker dan een pistoolgevecht dat wordt gehouden op de bodem van het boorgat.

Bronnen: Twitter, University of Rochester, ScienceAlert

Beeld: John Andrew Higgins/Twitter

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes