Bijzonder: duizenden ‘ijseieren’ op Fins strand

Karlijn Klei

11-11-2019 15:59:36

ijs

Het zijn geen echte eieren, maar stukken ijs die door wind en water tot nette eivormige klompjes  geslepen zijn.

Risto Matilla stuitte op wel een heel bijzonder tafereel toen hij met zijn vrouw onlangs op een koude, winderige dag langs de kustlijn van het Finse eiland Hailuoto wandelde. Pakweg 30 meter strand was bedekt met duizenden klompjes ijs. En niet zomaar klompjes: elk keurig ovaal, van eieren tot rugbyballen, alsof de scherpe randen er handmatig afgeslepen waren.

Lees ook:

‘IJseieren’

“Het was een prachtig gezicht”, vertelt Matilla aan de BBC. “In de 25 jaar dat ik in de buurt woon, heb ik nog nooit zoiets gezien.” Natuurlijk schoot de amateurfotograaf een aantal kiekjes van het bijzondere fenomeen en postte ze op Instagram (tekst gaat verder onder de afbeelding):

Bijzonder

De vraag die je – net als Matilla en zijn vrouw destijds –  op de lippen brandt, is natuurlijk: wat zijn die rare op eieren lijkende ijsballen, en waar komen ze vandaan? Het achterliggende proces, aldus het bericht van de BBC, is een bijzondere. BBC-weerman George Goodfellow: “Het idee is dat ze vormen van afgebroken stukken van een grotere ijslaag. Die stukken worden vervolgens door golven door het water heen en weer geslingerd, waardoor ze ronder worden.”

Wil het proces plaatsvinden, dan moet het dus koud en winderig zijn. Goodfellow: “Ze groeien als nieuw zeewater op hun oppervlak bevriest. Daardoor worden ze ook gladder.” Het resultaat van deze bijzondere samenkomst van factoren zijn gladde, ei- tot rugbybalvormige ijsballen. “De wind blaast ze het strand op, of ze blijven er liggen als het eb wordt.”

Bronnen: Risto Matilla/Instagram, BBC

Beeld: Risto Matilla

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Foto's