Filmpje: octopus eet kwal op

Naomi Vreeburg

30-03-2017 16:00:43

kwal

De schuwe octopus Haliphron atlanticus is voor het eerst gefilmd terwijl hij een kwal naar binnen werkt. Maar een deel van zijn maaltijd laat hij uit zijn bek steken.

Spring jij al uit het water als je een kwal langs je voeten voelt glijden? Dan moet je er helemaal niet aan denken in zo’n glibberig beestje te happen. Maar de diepzee-octopus Haliphron atlanticus denkt daar heel anders over. Voor het eerst hebben marien biologen het dier op de gevoelige plaat vastgelegd terwijl het een kwallensnack nam.

Eetfestijn

De observatie is bijzonder om een aantal redenen. Zo is het pas de derde keer in 27 jaar dat de zogenoemde zeven-arm octopus levend werd gespot door wetenschappers. (Het dier heeft wel gewoon acht tentakels, maar het stopt er eentje in een zak onder zijn oog.) Verder weten we nauwelijks wat er allemaal op het menu van deze schuwe octopus staat. En de meeste kennis over de dieren is vergaard terwijl ze in een vissersnet lagen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De onderzoekers waren dan ook maar wat blij dat ze het eetfestijn van de octopus mochten aanschouwen. Ze zagen hoe het dier de kwal te pakken kreeg met zijn gigantische armen. Vervolgens hapte hij door de gelatine-achtige laag heen om bij de voedzamere delen te komen.

Stekende tentakels

Gek genoeg slikte de octopus de kwal niet in een keer door. De stekende tentakels van de kwal laat het roofdier uit de bek hangen. De marien biologen vermoeden dat dit de octopus bescherming biedt of dat het helpt om meer prooien te vangen. De tentakels zijn nog even actief na de dood van de kwal. Maar de wetenschappers hebben niet bewezen dat dit daadwerkelijk de reden is. Blijft de schuwe octo toch nog een beetje mysterieus.

Bronnen: Scientific Reports, Nature, New ScientistPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes