Wat is de hoogte van een totaal vlakke aarde?

KIJK-redactie

24-07-2017 16:00:35

hoogte

Dat de aarde barst van de bergen en heuvels hoeven we je niet te vertellen. Maar wat nou als je al die pieken zou uitsmeren, wat is de hoogte dan van onze aardbol?

“Als je alle gebergten en heuvels over het land zou uitsmeren, wat zou dan bij benadering de hoogte zijn?”, vraagt Joop Evers zich af. Wanneer je alle bergen platwalst, de dalen opvult, en alles over land tot één egaal niveau uitsmeert, komt de landmassa ongeveer 800 meter boven zeeniveau uit. Dat is namelijk de gemiddelde hoogte van het land.

Wereldzee

Als je de héle aarde gladstrijkt, dus inclusief de oceaanbodem, wordt het een ander verhaal. Je houdt dan geen laaggelegen plekken meer over waar het water zich in ophoopt. De zee zal zich in dat geval dus gelijkmatig over de hele aarde verspreiden.

Hoe diep de aldus gevormde wereldzee zou zijn, kunnen we uitrekenen. Iets meer dan 70 procent van de aarde is bedekt met water, en de gemiddelde oceaandiepte is ongeveer 3,7 kilometer. Als datzelfde water 100 procent van de aarde moet bedekken, in plaats van 70 procent, neemt de diepte af tot 2,6 kilometer.

Je kunt het ook berekenen uit de totale hoeveelheid water op aarde: 1,4 miljard kubieke kilometer. Als je dat over het totale aardoppervlak van 510 miljoen vierkante kilometer verdeelt, kom je uit op een waterdiepte van 2,75 kilometer. Weliswaar iets meer dan bij de eerste berekening, maar in dit geval is dan ook ál het water meegeteld, in plaats van alleen het oceaanwater.

Tekst: Marlies ter Voorde

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag kon je vinden in KIJK 6/2017.

Lees ook:

zwembadBen je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer KIJK antwoordt

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis