Picture Perfect: niet zo grijze duif

Laurien Onderwater

15-03-2021 09:00:00

Maleise papegaaiduif

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: Twitteraars zijn verbaasd over deze kleurrijke duif.

Het spreekwoord ‘zo grijs als een duif’ gaat niet op voor dit exemplaar. De vogel ging onlangs viral op Twitter vanwege zijn kleurrijke verenpracht. Was hier sprake van een gephotoshopte plaat? Nee hoor, deze duif – de Maleise papegaaiduif – bestaat gewoon en komt voornamelijk in de tropische bossen van Zuidoost-Azië voor.

duif

Maleise papegaaiduif

De vrouwelijke Maleise papegaaiduiven zijn olijfgroen, terwijl de mannetjes gekleed gaan in een groen-roze-oranje verenpak. En hoe feller die kleuren, des te aantrekkelijker is de man voor vrouwtjes.

De duivensoort past zich goed aan aan veranderende leefomstandigheden. Zo wordt hij ook aangetroffen in drukke steden, zolang er maar fruitbomen – de vogel is vooral gek op vijgen – aanwezig zijn. Ook fijn voor de verandering: deze diersoort wordt níet met uitsterven bedreigd.

Overigens zijn er nog veel meer kleurrijke duivensoorten dan de Maleise papegaaiduif. Wat dacht je van de manenduif of de roodhalsjufferduif? Alleen jammer dat die soorten niet in Nederland voorkomen. Wij zullen het toch echt moeten doen met de stadsduif, maar die is ook mooi.

Lees ook: Waarom missen stadsduiven vaak tenen?

Bronnen: Twitter, IFLScience

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Foto's