Waarom missen stadsduiven vaak tenen?

KIJK-redactie

24 September 2016 16:00

stadsduiven poten

Wie in de stad op duiven gaat letten, ziet ze vaak met stompjes lopen in plaats van pootjes. Hoe kan dat? 

In steden zie je ze vaak: duiven die rondhupsen met halve tenen of nog erger: met alleen een stompje als poot. Een nieuwsgierige lezeres voelde zich begaan met het lot van deze diertjes en vroeg aan KIJK waarom we die verminkingen zo vaak bij stadsduiven zien.

Volgens sommige kenners zouden duiven verstrikt raken in visdraad, plastic of zelfs mensenhaar. Dit knelt de tenen af en als dat lang genoeg doorgaat, sterft het stukje vanzelf af. Anderen wijten het niet al te fraaie ‘duivenstompje’ aan een infectie. Kleine wondjes zouden de ingang zijn voor teen-etende bacteriën die beetje bij beetje het pootje kaalvreten.

Moderne stadsduif

Waarschijnlijk hebben beide partijen een beetje gelijk, of wellicht is het een combinatie van beide oorzaken. Toch hebben stadsduiven niet per definitie extreem tere voetjes, ook al zie je dit nog zo vaak. Van nature bezit het gros van de duiven namelijk een prima stel poten. En die hebben ze ook hard nodig om de concurrentie aan te kunnen voor voedsel, partners en veilige schuilplaatsen.

Het leven van de moderne stadsduif is echter een stuk eenvoudiger geworden. Voedsel wordt ze letterlijk toegeworpen, partners zijn er genoeg en onder de vele bruggetjes en op stations zijn schuilplaatsen makkelijk te vinden. Bovendien zijn er nauwelijks natuurlijke vijanden. ‘Survival of the fittest’ geldt onder duiven dus niet echt. Dat verminkte duiven blijven leven, verklaart waarom jij er zo veel ziet.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!










Meer Artikelen