Picture Perfect: Tasmaanse telgen erbij

Laurien Onderwater

31-05-2021 09:00:00

Tasmaanse duivel

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: zeven Tasmaanse duivels zijn op het vasteland van Australië geboren.

In Australië is iedereen massaal aan de beschuit met muisjes geslagen, want voor het eerst in 3000 jaar zijn er Tasmaanse duivels geboren op het vasteland. Goed, dat iedereen beschuit eet, is misschien wat overdreven, maar de geboorte van zeven Tasmaanse telgjes is wel heel bijzonder. Zoals je in KIJK 3/2020 kon lezen, bedreigt een besmettelijke soort kanker namelijk de soort.

Lees ook:

Roze wurmpjes

Vorig jaar zetten natuurorganisaties Aussie Ark, Re:wild en WildArk 26 volwassen buideldieren uit in een reservaat van ruim 400 hectare, zo’n 200 kilometer ten noorden van Sydney. In deze regio stierven de zoogdieren zo’n 3000 jaar geleden uit. Dat de Tasmaanse duivels het er nu naar hun zin hebben, blijkt uit de geboorte van de zeven kleintjes.

En klein zijn ze zeker, want de pups wegen bij de geboorte nog geen gram. De blinde en dove ‘wurmpjes’ kruipen snel naar de buidel van de moeder waar ze zich vastklampen aan een tepel. Daar blijven ze 100 dagen: drinken, slapen en groeien. Overigens is de concurrentie bij de geboorte al sterk. Per keer werpt de moeder twintig tot dertig jongen, terwijl ze in haar buidel slechts vier tepels heeft.

Bronnen: Re:Wild, New Atlas

Beeld: Aussie Ark

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws