Kunnen roofdieren en hun prooi vrienden worden?

KIJK-redactie

2016-06-20 13:00:05

roofdieren

Een leeuw en een hertje kunnen vanwege hun vijandige band nooit vrienden worden. Of… toch wel? 

Ja, dat kan. Maar de bekende gevallen vonden bijna allemaal plaats in gevangenschap. In het wild is honger eerder regel dan uitzondering voor roofdieren, dus grijpen ze elke mogelijkheid aan om prooidieren op te eten. Maar in een dierentuin is dat anders. Daar krijgt een tijger, beer of leeuw altijd genoeg voedsel. Dat kan zijn instinct om te jagen afzwakken.

Als zo’n dier dan ook nog eens eenzaam is, verkiest het gezelschap veelal boven een extra maaltijd. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een tijger in een Siberische dierentuin die dikke maatjes werd met een geit (zie foto).

Jong

Het sluiten van vriendschap tussen prooi- en roofdier kan het best jong begonnen. Op zo’n moment is de ‘geborgenheidsintuïtie’ vaak groter dan het jachtinstinct en kan er een daadwerkelijke band ontstaan.

Overigens hebben mensen ook een fascinerende relatie met dieren. Velen zullen paarden, koeien en kippen soms best als een goed maatje beschouwen, terwijl ze tegelijk hun vlees eten.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl! Deze vraag verscheen in KIJK 3/2016, die je nog online kunt bestellen!

Tekst: Hidde Boersma


Meer Artikelen

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.