Suikerspinmachine maakt bloedvat

Naomi Vreeburg

11 February 2016 13:00

Waar een suikerspinapparaat al niet goed voor is. Hele dunne haarvaten komen er zo uitgerold.

Een kermis zonder suikerspinkraam is als een KIJK zonder wetenschap of technologie. Maar een suikerspinmachine blijkt niet alleen hier zijn plekje te hebben opgeëist, ook in de medische wereld kan het uitkomst bieden. Onderzoekers van de Vanderbilt Universiteit zijn er nu in geslaagd om met het apparaat een artificieel haarvat te maken.

40 dollar

Deze ontdekking zou goed van pas komen bij het ontwikkelen van kunstmatige organen. Een van de hordes voor het maken van ‘laboratoriumorganen’ is dat er voedingsstoffen naar de cellen in deze structuren moeten worden gestuurd om het orgaan te laten functioneren. In het lab gemaakte haarvaten zouden dit voor hun rekening kunnen nemen, maar de huidige technieken zijn niet geschikt om netwerken van deze bloedvaten in korte tijd complex genoeg te maken. Tot nu.

Hoofdonderzoeker Leon Bellan kwam op het idee om een suikerspinmachine te gebruiken nadat hij eens goed naar de structuur van de haarvaten had gekeken. Bellan merkte op dat ze wel iets weg hadden van een suikerspin en besloot een machine te kopen voor 40 dollar. Hij ging ermee aan de slag en merkte op dat het apparaat draden vormde met een diameter die tien keer zo klein was als een mensenhaar – ongeveer dezelfde dikte als haarvaten hebben.

Oplossen

Maar het maken van haarvaten uit suiker is geen goed plan, aangezien de structuren dan in ons lichaam zouden oplossen. Na het testen van andere materialen kwamen de onderzoekers een goede kandidaat tegen in de polymeer PNIPAM – een stof die niet snel oplost, tenzij de temperatuur onder de 32 graden Celsius komt.

Vervolgens maakten Bellan en zijn team een nieuwe, geavanceerdere suikerspinmachine en creëerden snel en met gemak een netwerk van kunstmatige haarvaten. De volgende stap is om te bedenken hoe deze bloedvaten daadwerkelijk in een orgaan te werk gaan en hoe de onderzoekers ze in kunnen brengen.

Bronnen: Advanced Healthcare Materials, ScienceAlert

Beeld (header): Joe Howell/Vanderbilt, beeld (gelatine): Leon Lab/Vanderbilt


Meer Nieuws