4 stoorzenders die ons land kunnen platleggen

KIJK-redactie

20-05-2017 13:00:44

stoorzenders

Een paar dagen zonder elektriciteit zitten, we moeten er niet aan denken. Toch zijn er een aantal stoorzenders die dit in de hand kunnen werken. KIJK somt er vier op.

Zonnestorm

Het duurt een tot twee dagen voor een zonnestorm de aarde bereikt, waar hij uitval kan veroorzaken van alles waar een stekker aan zit. En ook de vrijgekomen straling − die al in acht minuten bij de aarde aankomt − vormt een risico: gps en verschillende communicatiemiddelen kunnen uitvallen.

Aardbevingen

Door grote aardschokken worden complete elektriciteitsnetwerken ontworteld.Zo komen regio’s dagen of maanden zonder stroom te zitten. In april 2016 was dat bijvoorbeeld het geval rond de Japanse stad Kumamoto. Zo’n 165.000 mensen werden erdoor getroffen.

Lastpakken

De afgelopen vier jaar kwamen wereldwijd 5 miljoen mensen zonderstroom te zitten door toedoen van dieren – vogels, slangen, wasberen en eekhoorns – die de kabels doorbeten of tegen hoogspanningsmasten aan knalden.

Cyberaanvallen

Een hack kan voor een black-out of een storing zorgen. Een voorbeeld: in 2015 zaten door een cyberaanval in Oekraïne maar liefst 225.000 mensen zonder stroom.

Dit is een kader uit het artikel ‘Bedreigd door de zon’ te vinden in KIJK 6/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 26 mei tot en met 21 juni.

Meer informatie:

Tekst: Laurens GroeneveldPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis