Earthrise: al ruim vijftig jaar iconisch

Laurien Onderwater

24-12-2019 08:59:08

Earthrise

Alle technische successen van Apollo 8 werden vergeten na de maanlanding van Apollo 11 ruim een halfjaar later. Maar dit portret van de aarde, geschoten door William Anders, blijft tot de dag van vandaag een historische en inspirerende mijlpaal.

Eenenvijftig jaar geleden, op kerstavond in 1968, waren Apollo 8-astronauten William Anders, Jim Lovell en Frank Borman bezig aan hun vierde rondje (van de tien in totaal) om de maan. Toen Anders naar buiten keek, zag hij dit bijzondere tafereel: de aarde die op kwam boven de maan.

Earthrise

De astronaut moest snel handelen, wilde hij de aardopkomst op de gevoelige plaat leggen. In zijn Hasselblad-camera zat een zwart-witrolletje dat hij verruilde voor een kleurenfilm. Vervolgens zette hij de focus op oneindig en begon de blauwe knikker te kieken. Wat de astronaut toen nog niet wist, was dat zijn ‘Earthrise’ uiteindelijk een van de meest invloedrijke foto’s in de geschiedenis zou worden.

Eigenlijk is de plaat niet genomen zoals je hem hierboven ziet; het origineel heeft de maan rechts en de aarde links. Maar omdat een ‘opkomst’ het liefst horizontaal wordt gezien, wordt de foto vaak een kwartslag gedraaid. De polen van de aarde bevinden zich op de foto dus aan de zijkanten, met Antarctica zichtbaar op tien uur.

Beeld: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Space