‘Onze ruimtereis is goedkoper dan die van Virgin Galactic’

KIJK-redactie

21 August 2010 16:00

In 2002 begon luchtvaartmajoor Harry van Hulten te filosoferen over de mogelijkheden van commerciële ruimtereizen. In 2014 moet de eerste vlucht van zijn bedrijf Space Experience Curaçao werkelijkheid zijn.

KIJK: U wilt uw vluchten uitvoeren met een toestel van het Amerikaanse XCOR: de Lynx. Wat kost zo’n toestel?

Harry van Hulten: “Ik zou het graag vertellen, maar ik mag niet ingaan op de precieze kosten. We hebben wel een offerte gehad van XCOR. Dat loopt in de miljoenen. Als ik kijk naar de burgerluchtvaart en de militaire luchtvaart, dan denk ik dat ik wel kan zeggen dat je een Lynx hebt voor minder dan een Boeing 747 of een Airbus 380. Maar de Lynx is wel een heel stuk kleiner.”

Hoe klein?

“De Lynx moet per keer twee mensen gaan vervoeren. Een vlieger en een passagier. We willen ongeveer 95.000 dollar per ticket vragen. In dat opzicht zijn we goedkoper dan Virgin Galactic. Die rekenen ongeveer het dubbele. Wij richten ons net op een ander segment reizigers. Onze reis is ook anders. Omdat we met een klein toestel vliegen, kun je helaas niet vrij rond zweven in de cabine. Maar je zit altijd voorin, dus je hebt wel het beste uitzicht. Dat is onbeschrijfelijk.”

Maar 95.000 dollar is nog steeds niet niks.

“We richten ons op de happy few die het kunnen betalen. En daarnaast ook op de onderzoeksinstituten. Voor hetzelfde geld kan er in plaats van een passagier ook een testopstelling mee. En dan is het weer relatief goedkoop. Vooral als je het vergelijkt met die twintig tot dertig miljoen dollar die je betaalt voor een plek op de Russische Sojoez-raket.”

Dit is een fragment van een interview uit KIJK 10/2010, in de winkel van 27 augustus tot en met 23 september. De tekst werd geschreven door Nick Kivits.

Beeld: Mr. Pen (illustratie)


Meer Artikelen