De vele gezichten van Mars

kijkmagazine

22 March 2010 16:11

‘De rode planeet.’ Dat is de bijnaam die in bijna geen enkele tekst over Mars ontbreekt. Maar met die simpele omschrijving doen we deze buurwereld van de aarde geen recht. Want hij beschikt over een behoorlijk kleurrijk, gevarieerd en soms zelfs bizar oppervlak, zo laten deze foto’s zien.

Bij de foto hierboven: dit surrealistische Martiaanse duinlandschap, dat wel wat lijkt op een getatoeëerd stuk huid, is te danken aan kleine zandhozen die geregeld over het oppervlak van de planeet razen. Klik hier voor meer informatie.

Mars: kraterkrullenDeze foto toont een deel van de bodem van het Hellasbassin, waarin allerlei vormen te zien zijn. Die zijn volgens wetenschappers het gevolg van materie die ooit heeft gestroomd. Hoe ze daarbij deze opmerkelijke krullen hebben kunnen vormen, is niet duidelijk. Klik hier voor meer informatie.

Mars: steencirkelsHoe kon deze vreemde, stenen vorm ontstaan in het Marsoppervlak? “Geologen denken dat er eerst een krater was, gevuld met materiaal dat hard werd,” meldt een wetenschapper van het HiRISE-team via e-mail. “Vervolgens erodeerde de krater zelf weg, waardoor alleen de vulling achterbleef.” Klik hier voor meer informatie.

Mars: paarse duinenDeze indrukwekkende partij sikkelduinen bevindt zich in een krater die zich nét op het noordelijk halfrond van Mars bevindt. Wetenschappers van het team achter de Mars Reconnaissance Orbiter-camera HiRISE, die de foto maakte, vertellen erover: “De windrichting gaat van linksboven naar rechtsonder. De duinen rusten op een rotsbodem, maar we weten niet of ze momenteel nog ‘wandelen’.” Klik hier voor meer informatie.

Mars: chololade met ijsDit chocolade-achtige landschap bevindt zich in een krater op het zuidelijk halfrond van Mars. Klik hier voor meer informatie.

Deze en meer intrigerende foto’s van het Marsoppervlak, gemaakt door de HiRISE-camera van de Mars Reconnaisance Orbiter, vind je in KIJK 4/2010, in de winkel van 12 maart t/m 7 april 2010.

Beeld: NASA/JPL/University of Arizona


Meer Artikelen