NASA-rover op missie naar eeuwige schaduw

Loys Bakker

22 September 2021 15:43

NASA, VIPER

De NASA heeft aangekondigd dat er in 2023 een nieuwe rover op missie gaat. VIPER krijgt de opdracht om de ijzige zuidpool van de maan te onderzoeken.

’s Nachts kun je tussen de sterren een heus tankstation zien schijnen. Dat is in ieder geval wat Bill Nelson, werkzaam bij de NASA, zegt. Hij denkt dat we met water op de maan brandstof voor verre ruimtereizen kunnen produceren. Nelson heeft bekendgemaakt dat de ruimtevaartorganisatie in 2023 zijn Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER) naar de maan wil sturen. VIPER zal honderd dagen lang onderzoek doen op de zuidpool van de maan. Daar moet hij de ligging, concentratie en samenstelling van mogelijke waterreservoirs in kaart brengen.

Lees ook:

Van de maan naar Mars

De zoveelste missie die op zoek gaat naar water, horen we je denken. Maar de vitale stof is niet alleen goed voor organismen (en dus leven), maar ook raketten. H2O kan namelijk opgebroken worden in waterstof (H) en zuurstof (O). En laten dat nou net de twee belangrijkste componenten van raketbrandstof zijn. Bill Nelson laat aan de pers weten: “Waar water is, is brandstof.”

Zo’n tankstation is handig voor reizen naar Mars. Een raket van de grond krijgen, kost namelijk veel brandstof, waardoor het toestel zwaar wordt. Van die brandstof blijft genoeg over om bij de maan te komen, maar je houdt het niet vol als je op doorreis bent naar de rode buurplaneet. De NASA hoopt daarom een basis te kunnen bouwen op de maan, een ruimtetankstation als het ware, die astronauten verder helpt op hun reis naar Mars.

Water in de krater

NASA-onderzoekers weten niet zeker hoeveel water er is op de maan, waar het precies ligt of in welke vorm. Wel weten ze dat de zuidpool een goede plek is om er onderzoek naar te doen. Dit maanlandschap wordt bekleed door enorme bergen, hoger dan de Mount Everest. Daarom liggen sommige delen van de pool in permanente schaduw. Deskundigen denken dat daar misschien eeuwenoud ijs kan liggen.

VIPER moet daarom het zuiden van de maan onderzoeken, de Nobile-krater om precies te zijn. Spannend is het wel. Door de rotsige grond is het nog niemand in vijftig jaar gelukt om een rover op de zuidpool te laten landen. Alsof dat niet moeilijk genoeg is, draait VIPER ook nog eens op zonne-energie. De rover kan niet te lang in de schaduwgebieden ronddwalen. Nelson laat weten dat VIPER tussen de schaduwen heen, over stroken van licht, zal moeten rijden.

Volgens de huidige planning wordt VIPER over twee jaar gelanceerd op een SpaceX Falcon Heavy raket. De nieuwe missie is namelijk onderdeel van een groter project, Artemis. NASA wil samen met commerciële bedrijven een permanente basis op de maan bouwen. Maar zo ver is het nog niet, eerst maar eens onderzoek doen op de onontdekte zuidpool. Want zonder water, loopt het project naar de maan.

Bronnen: NASA, ScienceAlert, The New York Times

Beeld: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws