Picture Perfect: kosmische pretzel

Laurien Onderwater

14-10-2019 08:59:24

ALMA pretzel

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: de ALMA-telescoop kiekt twee babysterren.

Met de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array in Chili hebben astronomen deze bijzondere foto gemaakt waarop we twee sterren-in-spe zien, zogeheten protosterren. De jonge sterren zijn waargenomen in de Pijpnevel die zich op zo’n 600 tot 700 lichtjaar van de aarde bevindt, en vormen samen een dubbelster: ze draaien om een gemeenschappelijk zwaartepunt heen.

Pretzel

Om de protosterren zie je twee schijven die circumstellaire schijven worden genoemd en uit gas en stof bestaan. De sterren in wording voeden zich met deze materie. De disks worden op hun beurt weer omringd door een grotere geboorteschijf. Het plaatje an sich doet denken aan een kosmische pretzel.

De stellaire tweeling met eromheen een schijf van gas en stof doen denken aan een pretzel. De foto kan astronomen helpen om beter te begrijpen hoe en onder welke omstandigheden dubbelsterren worden geboren. © ALMA / ESO / NAOJ / NRAO / Alves et al.

Van de Pijpnevel werd overigens lange tijd aangenomen dat hij geen sterren bevatte, omdat hij inktzwart is. Maar de pretzel-tweeling bewijst het tegendeel: sterren komen wel degelijk voor in de Pijpnevel, alleen zien we ze niet of nauwelijks, omdat ze zich in een wolk van interstellair gas en stof bevinden.

Bronnen: Sci-News, Scientias

Beeld: ALMA / ESO / NAOJ / NRAO / Alves et al.

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Space