Ruimtekoekjes komen aan op aarde

Karlijn Klei

12-01-2020 11:30:50

ruimtekoekjes

Met wat doet denken aan een hightech speelgoedoven, maakten ISS-astronauten onlangs de eerste lading ruimtekoekjes. De smaak? Chocolate-chip.

Koken zonder zwaartekracht is alles behalve makkelijk. Daarom krijgen astronauten aan boord van het internationale ruimtestation (ISS) hun maaltjes periodiek per sonde aangeleverd. Toch loopt onderzoek naar manieren om onder de bijzondere omstandigheden van het ruimtestation ook zelf voor eten te zorgen. Het nieuwste project is een leuke: de astronauten maakten hun eigen ruimtekoekjes.

Lees ook:

Bakken zonder zwaartekracht

De koekjes (chocolate-chip, voor de nieuwsgierigen) zijn ‘s werelds eerste ‘ruimtebaksels’. Ze zijn gemaakt in een zogenaamde Zero G Kitchen, ontwikkeld door Hilton’s DoubleTree. Dit oventje, dat aandoet als een soort hightech Easy-Bake-Oven, is speciaal ontwikkeld voor de microzwaartekrachtomgeving van het ISS.

Astronauten Christina Koch en Luca Parmitano hoefden voor de koekjes gelukkig niet met bloem, boter en eieren in de weer. Met de oven, die 2 november richting het ISS ging, werden namelijk ook een aantal pakketjes kant-en-klare, diepgevroren ‘deegplakjes’ meegestuurd.

De Zero G Kitchen (0GK) © DoubleTree by Hilton

Koekonderzoek

Volgens DoubleTree zijn er in totaal, één voor één, vijf koekjes gemaakt. Of ze ook werkelijk out-of-this-world smaken, is nog niet duidelijk. Het zal ze ongetwijfeld een goede dosis discipline gekost hebben, opeten mochten de astronauten de koekjes namelijk niet.

Afgelopen week reisden de ruimtebaksels aan boord van de SpaceX Dragon capsule terug mee naar aarde. In de hoop meer te leren over hoe voedsel zich gedraagt onder microzwaartekracht, gaan onderzoekers de komende tijd een reeks van analysen op het bijzondere vijftal loslaten. Zit daar ook een proeftest bij?

Bronnen: Twitter, IFLScience, Hilton

Beeld: NASAPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws